Veel gestelde vragen

Antwoord op al je vragen

1. Over onze groendaken
2. Service & Betaling
3. Aanleg & Onderhoud

 

1. Alles over onze Groendaken

Wat is een Groendak?

Een groendak is een dak dat is bedekt met planten. In ons geval 12 verschillende soorten sedumplantjes: een sedumdak dus. Sedumplantjes zijn een soort vetplanten en die zijn supersterk en makkelijk te onderhouden. Wij werken met verschillende systemen:

Een Groendak Lichtgewichtsysteem
Dit groendak is geschikt voor daken met een hellingshoek van 0 tot 15 graden en weegt 40 tot 45 kilo in verzadigde staat. Inclusief sedumplantjes is dit systeem 61 tot 70 millimeter hoog. Ons Groendak Lichtgewichtsysteem is altijd voor 95% begroeid als het bij je wordt bezorgd.

Sedumtray cassettes
Dit soort groendak is geschikt voor daken met een hellingshoek van 0 tot 15 graden en weegt 80 kilo per vierkante meter in verzadigde staat. Check dus altijd goed of jouw dak dat gewicht kan dragen. Ook de trays zijn altijd voor 95% begroeid als ze bij je worden bezorgd. Onze sedumtray cassettes zijn van hergebruikt kunststof gemaakt: heel duurzaam dus!

Is mijn dak geschikt voor een sedumdak?
Dat hangt dus af van de hellingshoek van je dak en hoeveel gewicht jouw dak kan dragen. Op basis daarvan kun je kiezen welke van onze twee systemen bij jouw situatie past.

Welke daken zijn niet geschikt voor een sedumdak?

  • daken met golfplaten van bitumen of kunststof, want die zijn niet sterk genoeg.
  • zinken daken zijn niet waterdicht genoeg en niet bestand tegen de organische zuren die de planten afgeven.
  • dakpannen zijn niet geschikt als ondergrond voor een groendak.
  • lekke dakbedekking moet vervangen worden, want een groendak maakt je dak niet waterdicht.

Zorgt een groendak voor betere isolatie?
Bitumen (zwarte) dakbedekking kan in de zomer wel 80 graden worden. Als je dak bedekt is met sedum, dan wordt het maar maximaal 25 graden. Dat scheelt dus behoorlijk! In de winter zorgt een groendak juist weer voor warmte-isolatie. De isolatie is dan wel afhankelijk van het vochtgehalte van de plantjes.

Bloeit een groendak het hele jaar door?
Allebei onze groendak systemen zijn begroeid met 10 tot 12 verschillende soorten sedumplanten. Deze prachtige plantjes bloeien van mei tot en met september. Sedum levert voedsel aan bijen en hommels, maar zorgt ook voor een mooie diversiteit aan planten en insecten.

Haal ik meer rendement uit mijn zonnepanelen door een groendak?
In de zomer kan de temperatuur van een zwart dak oplopen tot 80 graden en dat is niet handig als je zonnepanelen hebt. Die geven namelijk het meeste rendement bij lagere temperaturen rond de 25 graden. Combineer je zonnepanelen daarom met een groendak, want het sedum zorgt voor een veel lagere temperatuur op je dak. En zo win je dus meer energie.

 

2. Alles over service & betaling

Hoe snel wordt mijn groendak bezorgd?
Met uitzondering van maandagen - want dan bezorgen we geen groendaken - wordt je groendak altijd binnen 5 werkdagen bezorgd.

Waar kan ik meer informatie vinden over bezorgen?
Alle informatie over hoe, wanneer en waar wij bezorgen, vind je op onze pagina over bezorgen.

Hoe kan ik betalen?
Dat kan op verschillende manieren: als je bestelt op onze website via IDEAL en je kunt pinnen bij afhaal.

Hebben jullie staffelprijzen voor een Groendak Lichtgewichtsysteem?
Jazeker! Hoe meer vierkante meter sedummixmat je bestelt, hoe voordeliger het wordt. Als je tekort hebt besteld en een nieuwe bestelling plaatst, geldt het staffeltarief voor het nieuwe aantal vierkante meters.

Hoe reken ik uit hoeveel vierkante meter ik nodig heb voor mijn groendak?
Als je de lengte van je dak vermenigvuldigt met de breedte, dan weet je precies hoeveel je nodig hebt.

Leggen de Dakvergroeners ook groendaken aan?
Jazeker! Wil je dat wij de aanleg van jouw groendak verzorgen? Stuur ons dan even een e-mail of bel naar 0251 - 74 50 45.

Verleent mijn gemeente subsidie voor een groendak?
Dat verschilt per gemeente, dus het is verstandig om dat even na te vragen bij jouw eigen gemeente. Hoe je dat het best kunt doen, leggen we uit op onze pagina over groendak subsidie.

 

3. Alles over aanleg en onderhoud

In welk seizoen kan ik mijn groendak het best aanleggen?
Dat kan in het voorjaar, de zomer of de herfst. Bijna altijd dus! Wij leveren alleen geen sedummixmatten en sedumtrays als het vriest, dan kunnen ze helaas niet van het land gehaald worden.

Moet ik de sedummixmatten meteen verwerken?
Omdat je niet wil dat de sedumplantjes uitdrogen of beschadigen, moeten ze in het voorjaar en de zomer direct op de dag van levering worden aangelegd. Lukt het je niet op alle matten direct te gebruiken? Rol ze dan in elk geval goed uit. In het najaar en de winter (vochtige dagen) kan je maximaal een dag wachten. Je hoeft de matten dan ook niet uit te rollen.

Moet er eerst wortelwerende folie op mijn dak?
Als je een groendak gaat aanleggen met ons Groendak Lichtgewichtsysteem, is dat niet nodig. De eerste laag bestaat namelijk uit een drainagemat die wortelwerend is. En aan de bovenkant is een laag filtervlies verwerkt.

Kies je voor onze sedumtray cassettes? Dan raden we je wel aan om wortelwerende folie aan te brengen.  

Heb ik grind nodig voor mijn groendak?
Wij raden in principe aan om een grindlaag te plaatsen langs de dakrand. Op deze manier bescherm je je daktrim tegen vocht. Bij heftige regenbuien kun je optrekkend vocht krijgen onder de daktrim. Wanneer je dakrand hoog genoeg is, hoef je niet een grindlaag te plaatsen (dit beoordelen wij graag aan de hand van een foto). 

Wanneer is een grindrand nodig bij een groendak?
Water heeft de eigenschap om altijd naar het laagste punt van je dak te gaan. Als je een groendak aanlegt, loopt het water dus altijd naar de lager gelegen rand toe. Dat is niet handig, want het sedum aan de rand blijft dan te nat. Ook voor de conditie van je dak is dat niet goed, want je er kan vocht onder de daktrim komen.

In de volgende gevallen kan het wel nodig zijn om een grindrand te maken:

  • als je dak een loodslab heeft: maak een grindrand van minimaal 10 centimeter breed
  • als je huis een opstaande gevel heeft of als je dakrand even hoog is als het groendak: maak een grindrand van 10 tot 20 centimeter breed

Moet mijn dak een dakrand hebben?
Als jouw dak een dakrand heeft van minimaal 6 centimeter hoog, dan zit je goed. Is dat niet het geval? Gebruik onze aluminium dakrandprofielen dan als dakafwerking.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn afvoer niet verstopt raakt?
Plaats een boldraadrooster in de afvoer en leg daar een bladvanger bovenop. Ligt er grind rondom de afvoer? Maak dat dan elk jaar even schoon om verstopping te voorkomen.

Mag ik op mijn groendak lopen?
Behalve voor onderhoud of het lappen van de ramen, raden we je af om vaak over je groendak te lopen. Je beschadigt de plantjes dan onnodig. Wil je toch vaker over je groendak lopen? Maak dan een pad van tegels, grind of boomschors in combinatie met een scheidingsprofiel.

Hoe kan ik mijn groendak het best onderhouden?
Ondanks dat een sedumdak heel makkelijk in onderhoud is, vraagt het twee tot drie keer per jaar toch even wat van je aandacht. In het voorjaar breng je bemesting aan en check je de afvoer. In de zomer breng je ook wat bemesting aan en in het najaar idem dito. Hier vind je uitgebreid advies over het onderhoud van je groendak.