Wat heb je nodig om een groendak compleet te maken?
Het realiseren van een groendak is een goede manier om je leefomgeving te vergroenen en te verfraaien. Maar voordat je de natuur op je dak verwelkomt, zijn er enkele belangrijke overwegingen. Is je dak geschikt voor een groendak? En welke materialen heb je nodig om het te plaatsen? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten om een groendak compleet te maken.
Is mijn dak geschikt voor een groendak?
Daken zijn gemaakt van verschillende materialen. Om een groendak te plaatsen, moet je dak compleet waterdicht zijn. Zo voorkom je lekkages. Waterdichte dakbedekkingen waar je een groendak veilig op plaatst zijn bitumen en EPDM. Twijfel je of jouw dakbedekking jouw groendak compleet kan ondersteunen? Onze gecertificeerde dakdekkers controleren het graag. Voor al jouw vragen neem je gemakkelijk contact met ons op; telefonisch of via de mail.
Vraag een offerte aan Bestel direct
Welke materialen heb ik nodig om mijn groendak compleet te maken?
Is jouw dak geschikt voor een groendak? Mooi, dan kun je nu overgaan tot het daadwerkelijk vergroenen van jouw dak. Daarvoor heb je een aantal onderdelen nodig. Wij lichten ze toe:
1. De beschermlaag
Deze laag bestaat uit een worteldoek of beschermdoek. Dit wordt vooral gebruikt bij sedumtrays, zodat deze niet direct op de dakbedekking liggen. Hierdoor beschadigt het jouw dak niet. Ook houdt een beschermdoek extra regenwater vast en zorgt het ervoor dat de wortels van de planten niet door jouw dakbedekking heen groeien.
Zo’n beschermlaag is vooral relevant bij wat oudere dakbedekkingen. Nieuw bitumen en EPDM (twee veelvoorkomende dakbedekkingen) zijn al wortelwerend van zichzelf. Hierbij heb je deze extra beschermlaag dus niet per se nodig. Ook ons groendak lichtgewichtsysteem is al voorzien van een wortelwerende beschermlaag. Wij geven je graag advies over het plaatsen van een extra worteldoek of beschermdoek.
2. De substraatlaag
Deze laag biedt niet alleen voedingsstoffen en een uitstekend waterbufferend vermogen voor sedumplanten, maar het bevordert ook de groei van jouw groendak. Bij onze sedumtrays en ons groendak lichthellendsysteem zit los daktuinsubstraat die voeding biedt aan de plantjes. Ons lichtgewichtsysteem maakt gebruik van een substraatrol. Deze rol van steenwolvezel bevordert de wateropname en verdeelt het water gelijkmatig over het hele groendak. Sedumplantjes wortelen goed in deze laag.
3. De drainagelaag
Met een drainagelaag voorkom je wateroverlast, doordat het zorgt voor een goede afwatering. Hiermee vermijd je schade aan je groendak en wortelrot. Een drainagelaag is onderdeel van ons groendak lichtgewichtsysteem.
4. De sedummixmat
Een groendak is niet compleet zonder een sedummixmat. Dit is een kokosvezelmat waar de sedumplantjes op groeien. Deze laag leveren wij begroeid aan met minstens zes tot acht verschillende soorten sedumplantjes. Deze matten worden gemaakt van kokosvezel. Om ervoor te zorgen dat de matten niet gaan broeien, is het belangrijk dat je ze na levering binnen 24 uur plaatst op jouw groendak.
Maak jouw sedumdak kant-en-klaar voor een optimale werking
Naast de standaard onderdelen zijn er nog drie attributen die je kunt overwegen te kopen om jouw groen dak compleet te maken:
- Een filtervlies. Door een filtervlies boven op de substraatlaag te leggen, voorkom je dat vuil, sediment en andere deeltjes in het substraat of de drainagelaag terechtkomen. Zo raakt het drainagesysteem niet verstopt.
- Een geïntegreerd irrigatiesysteem. Voor in de droge zomertijd is het goed een geïntegreerd irrigatiesysteem te overwegen te kopen.
- Een groendakmat. Ben je geen fan van onkruid wieden? Dan raden we je ook aan een groendakmat te gebruiken. Zo’n mat biedt extra bescherming tegen onkruid. Wij helpen je graag te bepalen wat jij nodig hebt om jouw sedumdak compleet te maken.
De benodigdheden voor de aanleg van een groendak
Nu je alle materialen hebt, is het tijd voor de aanleg. Ook daar heb je een aantal attributen voor nodig. We zetten ze voor je op een rij:
- Bladvervangers. Deze beschermen de hemelwaterafvoeren tegen vuil, bladeren en het dakgrind dat op je dak ligt, waardoor deze hemelwaterafvoeren niet verstoppen. Zo voorkom je waterophopingen, overstromingen en schade aan je dakrand.
- Dakgrind. Dit plaatst je langs de dakranden en langs andere obstakels op het dak, zoals zonnepanelen. Hierdoor zal het sedum niet gaan groeien op plekken waar je het niet wilt hebben. Daarbij zorgt deze grindrand ervoor dat overtollig regenwater niet onder of over je dakrand stroomt, maar dat het netjes afwatert richting de afvoer.
- Bemesting. De substraatlaag van een groendak heeft vaak beperkte voedingsstoffen. Door te bemesten, voorzie je de sedumplanten van essentiële voedingstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Dit is vooral belangrijk in de eerste twee jaar.
Bekijk al onze toebehoren voor een sedumdak
Met deze stappen voer je de aanleg van jouw sedumdak uit
Nu je weet wat je nodig hebt om jouw sedumdak aan te leggen, nemen we de stappen die je hiervoor doorloopt met je door.
Om een sedumdak aan te leggen, doorloop je zes stappen. Wij leggen ze aan je uit:
- Inspectie en voorbereiding: jouw dak moet sterk en waterdicht zijn voor de aanleg van een sedumdak. Start daarom met een grondige inspectie van je dak en repareer hem waar nodig.
- Plaats het waterdichte membraan: met dit membraan voorkom je lekkages. Op deze laag zal het sedumdak rusten.
- Bereid de plaatsing van het sedumdak voor: hiervoor installeer je het wortelwerend doek (de beschermlaag), het filtervlies en eventueel het irrigatiesysteem.
- Plaats de substraatlaag en sedummixmat: in deze stap verdeel je het substraat gelijkmatig over het dak en plaats je jouw geselecteerde sedumplanten. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten voor optimale groei.
- Installeer de drainagelaag: het drainagesysteem plaats je boven op het substraat. Zorg ervoor dat dit systeem goed is aangesloten op de afvoer om wateroverlast te voorkomen.
- Breng de beschermlaag aan: deze laag helpt het dakmembraan te beschermen. Bij deze laatste stap voeg je ook de laatste afwerkingen toe die zorgen voor een strakke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan grindranden. Nu is jouw sedumdak kant-en-klaar voor de perfecte werking.
Maak jij jouw sedumdak graag compleet met begeleiding?
Onze specialisten denken graag stap voor stap met je mee hoe jij jouw groendak compleet bevestigt. Neem contact met ons op, dan werken we samen met jou aan een groenere toekomst.